Президентът Румен Радев определи идеята на управляващото мнозинство да прекратят концесията

...
Президентът Румен Радев определи идеята на управляващото мнозинство да прекратят концесията
Коментари Харесай

Радев: Ще разберем дали предложението за „Росенец“ е кризисен пиар, или корпоративни апетити

Президентът Румен Радев  определи концепцията на ръководещото болшинство да прекратят концесията на „ Росенец “ като прибързана и неточна.

По-рано денем стана ясно, че ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ще внесат такова предложение. „ Предстои да разберем  дали предложението  на ръководещите за пристанището е в следствие на  корпоративни   апетити , или е  спешен   пиар „, добави Радев.

„ Нека да се върнат обратно във времето и да си отговорят на въпроса  кой даде на концесия пристанището  – държавното управление на  Бойко Борисов . Служебното държавно управление не е удължавало концесия, просто 24 години остават да бъде в действие тази концесия, която  служебното държавно управление не приключи, тъй като тъкмо тогава водеше битка с галактическите цени на горивата,

които ни докараха четворната коалиция. Всичко това е евентуално да забравим кой ни докара 30 % по-скъп газ, Джемкорп,

Служебното държавно управление събра единствено за 5 месеца налози от „ Лукойл “ 180 млн., два пъти повече колкото всички постоянни държавни управления. Така че се уповавам се надявам, че са си създали оценка на риска какво има зад пристанището. Защото там има една огромна, тилова база. На кого принадлежи тя? Защо е на „ Лукой “, по кое време е взета? Как това връщане на пристанището на страната ще работи с тази  тилова база . И най-важното –  как това ще се отрази на цената на горивата у нас „, уточни Радев.

Държавният глава разяснява и други настоящи тематики за страната.

„ Това е първата доста значима и наложителна стъпка, само че не и последната “ – по този начин Румен Радев дефинира текстовете за  промени в конституцията на Република Северна Македония  (РСМ), които бяха признати от държавното управление на РСМ през вчерашния ден.

„ Изключително значимо е да бъдат изпълнени условията в двата подписани протокола, които са неразделна част от преговорната рамка за присъединение на РСМ към Европейския съюз.

Най-сетне се стигна до напредване напред на въпроса за гарантиране на конституционното пълноправие на българите в РСМ “,

разяснява Радев и уточни, че  единствено партия „ ИТН “ (ИТН) е подкрепила концепцията му вписването на българите в Конституцията на РСМ  да бъде наложително изискване, с цел да може страната да стартира договаряния за Европейския съюз.

Държавният глава изрази терзание от обстоятелството,

че  българският парламент и държавно управление не са реагирали на приетата от немския Бундестаг   резолюция  в поддръжка на  европейския път на РСМ  и се е наложило той да изпрати писмо до европейските лидери с гледище за българската позиция.

Според него държавното управление би трябвало да постави старания за идващите стъпки – езикът на омразата, медиите, учебниците, надписите в музеите,

реабилитацията на репресираните и други

Президентът участва на тържествена научна сесия по случай  120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет  „ Св. Климент Охридски “. Форумът стартира с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия свещеник Герасим и от духовници от Българската православна черква.

Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР